pixel

Optimera hemsida – Tecken på att din hemsida behöver uppdateras

Hemsidan kan ofta vara det första intrycket som kunden får av ditt företag, därför är det viktigt att regelbundet optimera hemsidan så att den alltid är i sitt bästa skick. Här listar vi några tecken på att du behöver uppdatera hemsidan – och hur du kan gå tillväga.

Optimera hemsidan om den laddar långsamt

Närmare 40% lämnar hemsidan om den laddar längre än 3 sekunder. Det är därför viktigt att se till att hemsidan har en snabb hastighet. Ett bra sätt att optimera hemsidan på för att minska laddningstiden är att se över filstolekar och plugins.

Du kan använda dig av Googles verktyg Page Speed Insights för att se din hemsidas prestanda och vad du kan förbättra.

Uppdatera hemsidans plugins och se över bilder och filer

Ouppdaterade plugins och teman kan leda till att delar av hemsidan slutar fungera eller laddar långsammare. Därför bör du alltid se till att dessa är upptaderade till de senaste versionerna.

Det kan också vara bra att se över hemsidans bilder och filstorlekar så att de inte är större än vad de behöver vara. Stora filer tar längre tid att ladda, vilket kan leda till att hemsidan laddar långsammare. Om bilden inte ska visas på en större del av skärmen bör därför inte ursprungsfilen vara större en bildens storlek i förhållande till skärmen.

Optimera hemsidans innehåll så det är relevant

Det är lätt hänt att man glömmer bort att uppdatera hemsidans texter och annat innehåll. Detta kan leda till att besökaren inte hittar den information den söker eller blir erhållen felaktig information. Detta kan i sin tur göra att besökaren snabbt väljer att lämna hemsidan – en så kallad ”bounce”. Bounces kan på sikt leda till att sökmotorer, som exempelvis Google, inte rankar sidan lika högt i sökresultaten, vilket leder till minskad synlighet.

Att uppdatera text- och bildinnehåll brukar inte vara särskilt avancerat och kräver oftast ingen kodning. Du kan i de flesta fall klara det på egen hand.

Optimera hemsidan för mobiler

En stor del av internetanvändarna använder telefonen när de besöker hemsidor. Det är därför viktigt att din hemsida är anpassad för mobiltelefoner, annars finns det risk för att ni tappar en stor andel potentiella besökare.

Att göra hemsidan mer responsiv (anpassad efter olika skärmstorlekar) är inte helt enkelt om du inte är erfaren inom webbutveckling. Det kan därför vara bra att ta in en webbyrå som hjälper er med det.

Optimera hemsida – Sammanfattning

Hemsidan är en vital del för företag då den är företagets digitala ansikte utåt. Det är viktigt att ständigt uppdatera innehåll och plugins för att hemsidan ska vara relevant och i  sitt bästa skick. Det finns saker du kan göra på egen hand, som exempelvis uppdateringar, medans mer avancerade moment som mobilanpassning kan kräva hjälp från en webbyrå.

Läs mer:

Vad kostar en hemsida?

optimera hemsida

Behöver ditt företag en ny hemsida, eller uppdatera er befintliga?

Vi är en ung och innovativ webbyrå med bred kompetens inom webb & digital marknadsföring. Tveka därför inte på att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att få ditt företag att växa!