Vad kostar en hemsida?

Bakgrund

Alla hemsidor är unika och behöver olika funktioner beroende på hemsidans ändamål. En hemsida vars huvudsyfte är att tillhandahålla information behöver inte särskilt avancerade funktioner. Däremot kräver exempelvis en webshop betydligt mer arbete, vilket gör att prisskillnaden varierar.

Pris

Beroende på hemsidans utformning och ändamål kan det vara svårt att direkt få ett fast pris för en hemsida. Det kan vara många faktorer som påverkar priset, som exempelvis användarvänlighet, mobilanpassning, antalet undersidor osv. Det är därför vanligast att webbyrån tar fram en skräddarsydd offert anpassad efter den enskilde kundens behov och ändamål. Priset för en hemsida kan därför variera mellan allt från 5 000kr till 500 000kr beroende på aktör och syfte. Hemsidor för väldigt stora företag kan till och med kosta mer.

Bild- och filmmaterial

I samband med webbutveckling behöver man även bilder, filmer eller illustrationer för att göra hemsidan mer livlig. I vissa fall har företag detta sedan tidigare, men ibland behöver man ta fram nytt material. Vissa webbyråer erbjuder även framtagning av bildmaterial, men inte alla. Det är därför viktigt att diskutera grafiskt material så tidigt som möjligt med webbyrån.

Hosting för hemsida

Det finns även andra tillkostnader utöver själva utformningen av hemsidan som man bör ha i åtanke. Exempel på detta är hosting, som man behöver för att besökare ska kunna komma åt hemsidan enkelt och säkert på internet. Hostingpriser brukar man betala månadsvis, dessa ligger på allt ifrån 10kr/månad till några 100kr/månad beroende på hostingföretaget erbjuder (exmpelvis backup).

Underhåll av hemsida

En annan viktig del man bör ha i åtanke är hur underhåll av hemsidan ska skötas. En hemsida behöver man ständigt uppdatera funktionellt och informativt. I vissa fall kanske någon på företaget kan göra ändringar men ibland behöver man extern hjälp. Det kan därför ibland vara värt att ha ett serviceavtal med en webbyrå, som då hjälper till ifall ändringar behöver göras.

Här kan du läsa om hur Moln1 arbetar med webb!

Kunskapsbank

Behöver ditt företag en ny hemsida?